Mar 14, 2016

Hah! Dah Straight A's tu Pergila Jadi Astronot!



Rasanya saya tak pernah cakap tentang perkara ni. Jadi saya rasa ini adalah masa yang terbaik untuk bercakap tentangnya.



Baik, ini adalah result saya. Kenapa saya tunjuk result saya? Ada sebabnya. Tapi sebelum tu, kita kena dengar sikit saya bercerita. Untuk pengetahuan anda semua penduduk bumi (ceh, ada gaya astronot ni cakap pasal bumi), saya adalah bekas pelajar kejuruteraan elektrik dan sekarang menuntut ilmu dalam bidang multimedia kreatif.

Tapi tu cerita sekarang. Now, we want to talk a bit about the past. Ha, power tak English aku? Haha. Ok, jadi kebiasaan di MRSM, sebelum kitorang ambil peperiksaan SPM, kitorang dah dapat peluang untuk memohon pinjaman bersyarat dari MARA untuk melanjutkan pelajaran ke bidang mana yang kami mahu. (Polisi MARA sekarang saya tak tahu pulak macam mana). Waktu itu, kami perlu bergantung pada result peperiksaan percubaan MARA untuk memudahkan kami menerima pinjaman. Pengambilan pelajar pulak biasanya akan dibuat sebelum result SPM keluar.

Waktu tu, result trial saya agak ok la. Mungkin gred-gred dia kurang sikit daripada result SPM ni. Tapi, dari segi kekuatan di mana tu tetap sama. Matematik, Matematik Tambahan, Fizik dan Kimia. Dengan kepakaran saya waktu tu untuk main aci redah je, saya pun menentukan bidang yang saya ingin terokai dengan melihat subjek apa yang saya kuat. Eh, macam mana anda tahu saya pilih kejuruteraan? Memahami betul.

Setelah itu, datanglah suatu detik kelam dalam hidup saya...

Tamat. Haha. Pasal tu, kita cerita lain kali. Apa yang nak saya kongsi di sini ialah, bidang yang saya sedang tuju sekarang ini, iaitu bidang seni, adalah bidang yang saya lemah ketika di sekolah dahulu. Kalau tengok dalam report card sekolah, kebiasaannya semua subjek akan dapat A atau B, tapi bila subjek seni, confirm C.

Tapi, bidang yang saya lemah dulu ni la yang saya betul-betul ingin ceburi sekarang dan sanggup menghabiskan masa dan tenaga untuknya. Hatta, sewaktu belajar kejuruteraan lagi saya sudah habiskan banyak masa mendalami ilmu-ilmu multimedia kreatif ini. Belajar sedikit tentang kamera, visual effects, animasi, video dan sebagainya.

Sebenarnya banyak sahaja cerita yang kita dengar sekarang, mereka-mereka yang bekerja dalam bidang lain daripada bidang yang mereka belajar. Ada yang sudah grad Engineering, pergi ke bidang lakonan. Ada yang sudah boleh jadi doktor, tapi dia nak jadi astronot. Ada yang boleh jadi pakar ekonomi, tapi dia lagi suka jadi pakar makanan.

Nak katakan di sini, kekuatan akademik kita itu tak semestinya menjadi sesuatu yang kita ingin ceburi di masa hadapan. Kita mungkin mempunyai pengetahuan yang luas tentangnya, namun andai tidak minat, sukar untuk kita pergi jauh. Lain pula ceritanya andai kita minat sesuatu, tapi pada awalnya kita tidak begitu mahir mengenainya, pasti kita akan cari juga jalan untuk menguasainya.

Untuk lepasan-lepasan SPM, semoga dipermudahkan jalan untuk memahami apa yang anda mahu lakukan pada masa hadapan. Jangan biarkan result anda yang menentukan bidang mana yang anda akan tuju, tapi biarlah result itu disimpan buat koleksi nostalgia di rumah sahaja. Eh, biarlah anda sendiri yang menentukan ke mana anda akan pergi.

Akhir kata, dunia itu sangat luas. Jadi, terokailah pelbagai selok-belok dan liku-likunya. Makin banyak kita teroka, makin kita nampak tentang bagaimana kita mahu melakar masa hadapan. Tapi ingat, sehebat mana pun kita merancang, ada Perancang yang lebih hebat mengatur hidup kita. Andai apa yang kita rancang tidak menjadi, jangan risau. Rancangan hidup ni bukan macam rancangan TV. Ada penamat. Rancangan hidup ni kita masih boleh buat sampai kita nak mati pun.

Tapi, kalau anda dah dapat straight A's tu, hah pergila jadi astronot. Terokai dunia yang jauh lebih luas dan bawalah perubahan pada dunia.


p.s. Taktau kenapa tiba-tiba astronot jadi mangsa. Saja nak eksploitasi untuk tajuk kot. Maafkan saya astronot sekalian. Ekeke