Jun 3, 2012

Kita cari yang jauh, yang dekat jadi jauh



Kadang-kala, kita seronok apabila bersama 'yang jauh'. Tapi, dalam masa yang sama, kita tak nampak bahawa 'yang dekat' dahagakan sesuatu dari kita. Ya, tapi kita tak nampak. Kita lebih nampak mereka yang jauh. Untuk mengisi kekosongan hati kita.

Kadang-kadang, ada antara kita yang mencari-cari orang yang hebat (selain ibu bapa) untuk mereka ikuti. Mereka sangat hormat dan tabik dengan orang tersebut. Tapi, dalam masa yang sama, mereka tidak menghormati ibu bapa mereka. Kerana mereka lihat yang orang-orang hebat yang tadi yang lebih banyak membimbing kehidupan mereka menjadi lebih baik. Makin lama, kita makin lupa, siapa yang memakaikan lampin untuk kita, siapa yang lap hingus kita yang hampir meleleh ke lantai, dan siapa pula yang memandikan kita bila bau badan kita satu rumah boleh hidu. Kita lupa semua itu. Kerana pandangan kita tertumpu kepada mereka yang lebih 'hebat'.

Bukankah kebahagiaan diri kita tu patutnya bermula dengan famili kita? Selalunya kita cakap, macam-macam dah kita buat. Kita solat, kita ikut tips orang berjaya, kita zikir, main-main dekat taman, mandi sungai, terjun gaung (?), dan macam-macam lagi. Tapi, kenapa kita lupa benda yang sangat penting; kita dah buat sesuatu yang boleh eratkan hubungan kita dengan keluarga ke belum? Dengan Mak dan Ayah kita especially.

"Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua; dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibu bapa."
An-Nisa’ : 36

Usah lagi menyepi dari keluarga kita. Dekatilah dan
selami apa yang ada dalam fikiran mereka. [Gambar]
Ada lagi dua ayat yang mempunyai struktur sama seperti ayat yang tertera di atas screen anda ni, yang mana tuntutan pertama ialah supaya kita tak syirikkan Allah, kemudian terus perintahkan kita untuk berbuat baik dengan kedua ibu bapa kita. (Lihat huraian di sini). Yang mana kadang-kadang orang yang 'baik' ni pun terlepas pandang. Kat medan dakwah, punyalah bercakap itu ini sampai basi dah air liur, tapi hubungan dengan keluarga, dengan sepupu sepapat? Hmm... *Air mata bercurah ke ladang gandum*. Jadi, kepada orang-orang yang masih lagi tertanya-tanya kenapa kita ni masih tak bahagia walaupun dah buat macam-macam untuk Islam, atau kalau tak pun, dah buat pelbagai aktiviti untuk menggembirakan hati kita; cuba check balik hubungan kita dengan keluarga dan juga orang ramai. Pupuklah hubungan baik dengan keluarga, banyakkan beraktiviti dengan masyarakat (ni pesanan direct untuk diri sendiri). InsyaAllah, kualiti hidup kita akan jadi lagi baik.

Imam Suhaib Webb pernah cerita yang dia berjumpa dengan sorang syeikh. Dia cakap dekat syeikh tu, "Saya susah nak menghafal Al-Quran", kemudian yang menariknya, perkara pertama yang syeikh tu cakap dekat Imam Suhaib ialah "Macam mana kamu layan emak kamu?". Imam Suhaib kemudian balik kepada ibunya dan memperbaiki layanan terhadap ibunya dan ternyata hasilnya amat menakjubkan. Dia kembali kepada syeikh tu dan berkata "Ya syeikh, ianya berkesan! Sebab tu la anda adalah syeikh...", jap, lagi best kalau translate BI kot. Dan lagi best tengok dia bercerita pasal tu. Huhu. Anyway, dia cakap dekat syeikh tu, "Syeikh, that works! That's why you're the syeikh man!" syeikh tu pun reply, "and that's why you're not!". Hahaha...

Okay. Jadi, konklusinya, marilah layan emak dan ayah kita sebaiknya. Tak kisah la apa pun kekurangan mereka. Tak cukup ke kita menghargai mereka hanya kerana mereka menjadi emak dan ayah kita? Mari-mari, gembirakan hati mereka. Tunjukkan yang kita sayangkan mereka. Through words and actions.

Kepada Ummi dan Abah, Uda sayang anda berdua. Maafkan salah silap Uda sama ada yang disengajakan atau yang tak disengajakan. Yang Ummi Abah ingat ataupun dah lupa...

No comments:

Post a Comment